Većina paluba se pravi od borovine tretirane pod pritiskom. Predstavljamo vam načine  kako da održavate vašu palubu sjajnom i zaštićenom.

 1. Uklonite mrlje, plesan i stari završni finiš sa komercijalnim rastvorom za čišćenje. Pranje pod pritiskom je skoro uvek neophodan proces na starim palubama, ali pazite da ne koristite previše pritiska jer možete oštetiti drvo. Obično je adekvatna snaga od 1500-2500 PSI za drvo tretirano pod pritiskom. Koristite jačinu pritiska između 1200-1500 PSI  za čedar i sekvoju.
 2. Nakon čišćenja drveta, ostavite drvo da se dobro osuši. Većina premaza zahteva da dobro osušeno drvo pre nanošenja. Postoje i izuzeci – neki proizvodi za premazivanje mogu se nanositi i na vlažne površine drveta, tako da je moguće palubu očistiti i zaštiti od vode sve u jednom danu. Pročitajte uputstvo na proizvodu koji koristite u vezi sa temperaturom, vremenskim prilikama, vremenom potrebnom za proces sušenja, itd. i pridržavajte ga se!
 3. Izaberite vaše sredstvo za završnu obradu. Možete koristiti očvršćivač/zaptivnu smesu ili boju na bazi ulja ili vode, mat ili poluprovidnu. Najbolji način za nanošenje ovog materijala je pomoću četke ili jastučića za bojenje na dugačkoj dršci, koji su vam dostupni u bilo kojoj gvožđari. Većina proizvoda  se takođe može naprskati poput spreja, ali će vam na kraju trebati mnogo veća količina materijala. Kada su u pitanju velike drvene površine, prskanje spreja će vam uštedeti vreme ali bi trebalo da materijal utrljate četkom u drvo. Na taj način ćete dobiti ravnomerno raspoređenu boju i bolji krajnji rezultat.

Saveti

 • Napravite mali test na vašoj palubi – pljusnite kofu vode na drvenu površinu. Ako drvo brzo upija vodu, znači da ima malo ili nimalo zaštitne mase i brzo će istruliti ukoliko ga ne zaštitite. Ako se voda zadržava u šupljinama ili otiče sa palube, to je znak da je drvo dobro zaštićeno.
 • Koristite bezbojne proizvode sa zaštitom protiv UV zračenja na površinama koje su izložene suncu.
 • Ukoliko postoje pukotine na drvenoj površini, potrebno ih je popuniti. Ovo možete uraditi tako što ćete naneti ulje i šmirglom preći preko područja. Na taj način će se vremenom stvoriti “mulj” od drveta i ulja koji popunjava pukotine i doprinosi lepoti drveta.
 • Valjak za farbanje se preporučuje pre nego sprej. Korišćenjem spreja potrošićete mnogo više očvršćivača i teško ga je kontrolisano nanositi.
 • Malo sredstva za izbeljivanje koje se koristi u domaćinstvu pomešanog sa vodom u odnosu 50:50 je odlična mešavina za uništavanje buđi koja se može nakupiti na palubi nakon završne obrade. Ako ima plesni ili mahovine na vašoj palubi, probajte da nanesete ovu mešavinu na malom manje vidljivom mestu da biste proverili da li će doći do promene boje drveta. Da biste bili sigurni da nećete skinuti boju, koristite manje izbeljivača, a više vode. Nosite rukavice radi zaštite kože i zaštitne naočare prilikom nanošenja izbeljivača.

Upozorenja

 • Drvo koje je tretirano pod pritiskom može sadržati arsen, tako da je neophodno preduzeti ekstremne mere opreza prilikom šmirglanja. Poznato je da arsen može izazvati rak kao kod odraslih tako i kod dece.
 • Veća je verovatnoća da će se mrlje od plesni i mahovina pojaviti na palubi koja nije često izložena suncu. U pitanju je buđ ili crni fungus. Potrudite se da izbegavate proizvode na bazi ulja ako paluba ne dobija dovoljne količine sunčeve svetlosti.
 • Providni finiš obično zahteva da se češće neguje i održava.
 • Koristite svetlije boje ukoliko je drvena površina često izložena suncu. Tamna boja čini da se drvo brže ugreje.
 • Ne koristite lak!